2016. április 28., csütörtök

békességben élünk,

Ha békességben élünk, akkor az nem a véletlen műve. Minden nap adódik valami, ami miatt bosszankodhatunk, megsértődhetünk, vagy aggódhatunk. Az élet mindig hoz dolgokat. Bizonyos emberek az idegeidre mennek. Váratlan számlák jönnek. Egy családtag bekerül a kórházba.
Ha arra vársz, hogy minden körülményed megoldódjon, mielőtt abbahagyod az aggódást, hogy végre békességed legyen, akkor életed végéig várhatsz. Isten soha nem ígérte, hogy meg fog őrizni minket minden nehézségtől. Nem mondta, hogy nem lesznek viharok az életünkben. Azt azonban megígérte, hogy a viharok közepette békességet fog adni nekünk. Ő ezt „minden értelmet meghaladó békesség”-nek hívja. Ez azt jelenti, hogy annak ellenére, ami körülöttünk zajlik, nekünk mégis békességünk van. „Az orvos diagnózisa nem túl kecsegtető, de nem aggódom. Tudom, hogy Isten a tenyerébe vésett.” „Nem kaptam meg az előléptetést, amiért annyit dolgoztam, de nem vagyok ideges. Tudom, hogy Isten valami jobbat tartogat a számomra.” A kollégám bántó dolgokat mondott nekem, de nem fogok megsértődni. Isten az én szószólóm és védelmezőm. Ő vívja a csatáimat.”
Meg kell védenünk a békességünket. Nem arra lettünk teremtve, hogy folyamatos aggódásban, ingerültségben, állandó feszültségben éljünk. Pont erre megy rá sokaknak az egészsége. Nem tudnak éjszaka aludni, nem tudják megemészteni a táplálékot, gyomorfekélyt kapnak. Az elméjük soha nem tud megpihenni. Mindent próbálnak megoldani, aggódnak az egészségük miatt, idegesek a munkájuk miatt, vagy a forgalom miatt stresszelnek. Az elménknek szüksége van arra, hogy néha kikapcsoljon és megpihenjen.
Azt mondja a Biblia, hogy „minden gondotokat Őreá vessétek”. Meg kell tanulnod Istennek átadni minden problémát. Nem arra lettél tervezve, hogy nehéz terhet cipelj.
Békességben élni
Frusztrálni fog. Itt a kulcs: amikor nyugszol, Isten munkálkodik, de amikor te munkálkodsz, Isten nyugszik. Ha megpróbálsz Istent játszani, akkor Isten félreáll és így szól: „Oké, akkor te oldod meg ezt a problémát. Amíg te a kezedben tartod a dolgokat, én pihenek egyet.” De ha visszatérsz a békesség helyére és ezt mondod: „Istenem, bízom Benned. Az életem a Te kezedben van. Nem fogok aggodalmaskodni. Nem fogok stresszelni. Nálad már készen van a megoldás. Elcsendesedek és elismerem, hogy Te vagy az Isten” (Zsoltárok 46:11), akkor Isten elkezd munkálkodni, te pedig élvezheted a békességet!
„Vesd az ÚRra terhedet, és ő gondot visel rád! Nem engedi sohasem, hogy ingadozzon az igaz.” (Zsoltárok 55:22)
„Add át az Örökkévalónak, ami túl nehéz, majd ő gondodat viseli! Nem engedi, hogy az igaz vereséget szenvedjen.” (Zsoltárok 55:22, EF)
Békességben élni

2016. április 14., csütörtök

„Azokon a dolgokon gondolkodom,

 mert cikáznak a gondolatok a fejemben” – mondta nekem egyszer valaki. „Azokon a dolgokon gondolkodom, amik aznap történtek. A másnapra vonatkozó terveimen is agyalok.
A gyermekeim, a pénzügyeim, a múltban elkövetett hibáim és a jövőbeli terveim járnak a fejemben. Még képzeletbeli beszélgetést is folytatok különböző emberekkel, és elképzelem, mit fogok mondani, ha ez vagy az történik. Az őrületbe kerget!”
Ha voltál már ilyen helyzetben, akkor megnyugtatlak: nem vagy egyedül. Jézus több alkalommal is mondta a tanítványainak: „Ne nyugtalankodjatok! Ne aggódjatok!” (Máté 6:25, 31, 34, 10:19, Márk 13:11, Lukács 12:11, 12:22). A parancs szó szerint így hangzik: „Az aggódásnak még a szikrája se legyen bennetek!” Egy hiperaktív elme elég ahhoz, hogy teljesen kiűzze a békességet.
Megkönnyíti a Jézus parancsának való engedelmességet, ha hisszük, hogy szerető Atyánk kézben tartja az életünket, és irányítása alatt tartja a dolgokat. Félre tehetjük hát az életünk felett való aggódást és tudhatjuk, hogy Ő már az örökkévalóságban földi életünk minden részletet kidolgozta.
Egy állandóan elfoglalt elme megosztott elme. Fontos, hogy állandóan erősítsük magunkat azzal az igazsággal, hogy Atyánk szeret és gondoskodik rólunk életünk minden területén. A folyamatos aggódás a körülményeink miatt testi megoldás arra, hogy az irányítást a saját kezünkbe vegyük. Ahogy növekszünk Mennyei Atyánk irántuk való szeretetének és kegyelmének megértésében, az elménk fokozatosan megtanul megelégedettségben megnyugodni.
Az elménket minden pillanatban alá kell rendelnünk a Szent Szellemnek. Ő növekedést fog hozni, és csak Benne fogunk nyugalmat találni nyugtalan elménk számára.
Mindig lesznek külső hatások, amik megpróbálják lefoglalni a gondolatainkat és elterelni a figyelmünket Krisztusról. A győzelem kulcsa ezen a területen az, hogy minden gondolatot foglyul ejtünk az Ő mindent átfogó szeretetében és véget nem érő ölelésében.  
Amíg ezen a világon élsz, mindig lesznek dolgok, amiket nem fogsz érteni – dolgok, amiket nem tudsz irányítani. Amikor az elméd kattog, hajlandó vagy alárendelni Neki? Amikor nem érted Atyád útjait, nyugodj meg irántad való szeretetének valóságában. Nem fogja megválaszolni minden kérdésedet, de egyre nagyobb világosságot és több kinyilatkoztatást fog adni minden kérdéseddel kapcsolatban, amint Vele jársz az úton a teljes érettség felé.
Végül, mindenre választ fogsz kapni. Addig is nyugodj az Ő jóságában, kegyelmében, és abban a tudatban, hogy Ő melletted áll, veled van és érted van. Mindig a javadra fog munkálkodni. Bízz Benne és nyugi!
Ha állandóan kattog az agyad

2016. április 11., hétfő