2016. november 1., kedd

Az értelmesek uralkodnak magukan

„Az értelmesek uralkodnak haragjukon, de a hirtelen természet óriási bolondságot mutat.” (Példabeszédek 14:29, NLT fordítás)
how-to-control-your-anger.jpg
Ha kiszámolod a harag árát, akkor kisebb valószínűséggel fogsz haragra lobbanni, amikor valaki megbánt vagy felbosszant.
A Biblia nagyon világosan beszél a kontrollálatlan haragról:
„A haragos ember csak gondot okoz, a hirtelen természetű sok bűnt követ el.” (Példabeszédek 29:22, NCV fordítás)
„A forró természet vitákat szít.” (Példabeszédek 15:18a, TEV fordítás)
„A hirtelen természet óriási bolondságot mutat.” (Példabeszédek 14:29b, NLT fordítás)

Mikor dühös leszel, annak ára van. Bajba fogsz jutni. Vétkezni fogsz. Vitát, veszekedést okozol majd. Hibákat követsz el.
Amikor háttérbe szorul a higgadtságod, mindig veszítesz, lehet, hogy tiszteletet, a családod szeretetét, az egészségedet, vagy a munkahelyedet.
Lehet, hogy a haragot az emberek motiválására használod, hogy jobban tegyék a dolgukat. Ne tedd ezt! Lehet, hogy rövidtávon eredményes, de hosszú távon még több haragot szül, elidegenedés, közöny lesz az eredménye.
Mennyi kisgyerek idegenedik el az apukájától és az anyukájától a kontrollálatlan haragja miatt. Mennyi ember idegenedik el a barátjától, barátnőjétől, férjétől, feleségétől, mert nem tud uralkodni magán. A harag minden másnál gyorsabban rombolja a kapcsolatokat.
Tehát, mikor valaki elkezd felidegesíteni, kérdezd meg magadtól a hirtelen reakció előtt, hogy „Valóban vissza akarok ütni? Valóban akarok egy szükségtelen vitatkozást? Tényleg valami bolondságot akarok tenni, el akarom veszteni a fejem?"
Példabeszédek 14:29-ben úgy olvassuk, hogy "Az értelmesek uralkodnak haragjukon, de a hirtelen természet óriási bolondságot mutat.”
Amikor valaki megbánt, a megtorlás helyett kérd Istent, hogy segítsen uralkodni a haragod felett. Ő bizonyosan veled lesz, megsegít, hogy elengedd a haragod.
Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:
Milyen módszert használsz, hogy megőrizd a nyugalmad, amikor valaki dühös lesz rád, vagy megbánt?
Milyen károkat okozhat a harag a kapcsolataidban?
A harag és megfélemlítés helyett milyen jobb módszerek vannak az emberek vezetésére?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése