2014. június 9., hétfő

ISTEN AKARATÁNAK TELJESSÉGE

ISTEN AKARATÁNAK TELJESSÉGE – TANÍTVÁNYI LELKÜLET (1)
Kol 4,12. Köszönt titeket Epafrás, ki ti közületek való, Krisztusnak szolgája, mindenkor tusakodván ti értetek imádságaiban, hogy megállhassatok tökéletesen és teljes meggyőződéssel az Istennek minden akaratában.
1./ Isten akaratában lehetsz teljessé.
2./ Megállhatsz teljességgel abban, amit Ő eléd tesz, mint akaratot.
3./ Ez úgy lesz ott az életedben, ha te magad is teljes leszel vele, és teljes meggyőződéssel hat át téged. Teljes meggyőződésre jutsz benne. Kijelentést nyersz, kinyilatkoztatja neked, és áthathat, átjárhat téged, betölthet teljességgel, minden ellenállást legyőzve, minden érzelmi akadályt, minden nem akarást, minden félelmet, előítéletet, sőt, minden ellenálló keménységet legyőzve benned. Ez a teljességre jutás.
Nem passzív dolog. Nem egy csupán „elfogadó” hozzáállás, hanem készség a jóra, készség arra, hogy minden, de minden, amit Ő akar, végbemehessen: benned és általad. Ez a vágy, ez a készség nem passzív dolog. Tudatos odaszánás, odaadás Isten akaratára. S nem csak egyszer, hanem egyszer, s mindenkorra. Vagyis újra és újra, minden élethelyzetben, minden időszakban. Minden „korszakodban” (gyermekkorban, tizenévesen, házasság előtt, és megházasodva, házasságod alatt, gyermekekre várva, gyermeket nevelve, gyermekeket kireptetve, és minden, de minden időszakban, akkor is, ha egyedül vagy, akkor is, ha társsal, akkor is, ha családdal, és ha elszakítva családodtól).
Ez a készség, odaszánás, átadás Isten akaratára egy kincs, egy tudatos hozzáállás, lelkület. Istentől való, ami munkálja akaratának beteljesedését.
Kol 4,12. Köszönt titeket Epafrás, ki ti közületek való, Krisztusnak szolgája, mindenkor tusakodván ti értetek imádságaiban, hogy megállhassatok tökéletesen és teljes meggyőződéssel az Istennek minden akaratában.
4./ Istennek „minden” akaratában – Isten akaratának van mélysége, és van szélességbeli, hosszúságbeli kiterjedése. Istennek „sokféle” akarata van. Van, ami mindegyiket áthatja, de vannak olyan területei, amiket életed egy-egy szakaszában ismersz fel. Egy-egy időszakban valamelyik világosabbá válik, egyértelműbbé lesz, hogy betöltsd azt. Lehet, hogy néha meg kell rá nyerni téged, hogy jobban megértsd azt, bíztatás ez a jóra, hogy felismerd az „elkészített” jót, ami speciálisan számodra van elkészítve.
Légy ezért nyitott, hogy el tudjon rá vezetni.
5./ Ezért imádkozni kell. Te is imádkozol érte. És imádkoznak érted mások is. Nem is akárhogyan. Ez a „tusakodó” imádság, az „agonidzomai” – a teljes befektetéssel, teljes odaszánással történő imádság. Amikor semmi nem számít. Amikor mindennél fontosabb, amit kérsz. Amikor az ellenállás erőszakossá tesz téged az ördöggel szemben.
6./ Ha agonidzomai-al kell harcolni érte, akkor ez egy AKADÁLYOZOTT állapot. Akadályokat kell hozzá leküzdeni.
a./ Emberieket. Nem akarást. Saját kényelmet. Egoizmust („szerezzünk magunknak nevet”). Félelmet. Aggódást. Büszkeséget – „nekem ne mondják meg”. Mindenféle keménységet – keserűséget, meg nem bocsátást, előítéleteket.
b./ Ördögieket. Kijelentés-gátlást. Ne halld meg. Ne hangozzon el – ne mondja el a prédikátor, kisebbségi érzés miatt, zavarások miatt (gyerekek, technika, felesleges szavak – próféciák, oda nem tartozó dolgok miatt, kevés idő miatt, beleszólások, zavaró tényezők, hangok, zajok miatt), vagy meg nem értés miatt (itt a prédikátort is akadályozza). Ne értsd meg. Ne fogadd be. Ne fogadd el. Ne add oda magad rá. Féltsd a jövődet. Hamis tanításokat hoz be, hogy akadályozza. Félretereléssel. Feledékennyé tétellel. Eltereléssel – meghallottad, de ne maradjon meg benned.
Az agonidzomai harci imádsága pontosan ez ellen az akadályozás ellen szól. A továbblendítésért. A megmaradásért – megkaptad a kijelentést, meg is tudj maradni benne. Tovább tudjon benned bontakozni, fejlődni. Ne tudja blokálni az ördög. Ne tudja figyelmedet félreterelni, másodlagos dolgokra irányítani.
Az agonidzomai harci imádsága győzelmet ígér. De nem adja olcsón magát a helyzet. Megállhatsz teljességgel Isten minden akaratában, de ez folyamatos harccal jár – te is benne vagy (hit nemes harca), és érted is folyamatosan benne vannak mások (közbenjárással).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése