2014. június 13., péntek

Szeretni Istent

Szeretni Istent
Elõször értelmünkkel kell megtaláljuk Isten szeretetének az okát. Ezt nem tudjuk megtalálni önmagunktól, hanem Isten mutatja meg nekünk, egy személyreszabott kegyelem által. Miután értelmünk megnyílt Isten szeretetére, érzelmeink mondhatni, maguktól formálódnak és lobbannak lángra. Harmadjára, Isten szeretetének értelmi és érzelmi megélése, akaratunkat is Isten viszontszeretére irányítja. Örömmel és szeretettel tölt el bennünket az a tudat, hogy Isten szeret minket. Ezért aztán mi is akarjuk Őt szeretni, mély érzelmekkel és értő szívvel.
De mindehez nélkülözhetetlen Isten segitő kegyelme. Ha Isten segitő kegyeleme nem lenne, saját erőnkből nem tudnánk eljutni Jézushoz. Ezért aztán ha Ő nem vezethetne el az Atyához, nem is ismerhetnénk meg és nem is szerethenénk meg Õt:
Jn 6.65 Azért mondtam nektek, hogy senki sem jöhet hozzám, ha az Atya meg nem adja neki.
Jn 14.6 Én vagyok az Út, az Igazság és az Élet - válaszolta Jézus. - Senki sem juthat el az Atyához, csak általam.
1Jn 4:19 Azért szeretjük (az Istent), mert ő előbb szeretett minket.
Tehát Isten szeretetében, az értelem, az érzelem és az akarat kölcsönösen támogatják és átjárják egymást.
Értem
Értelmem Isten szeretetére irányítom, így érzelmeim hozzá emelkednek, a megerősödött, szent akaratban. Értelmemet Isten akaratának és parancsolatainak megértésére irányítom:
(Ef 5.17) Ne legyetek értetlenek, hanem értsétek meg az Úr akaratát.
Teljes értelmi képességünkkel szolgáljuk az Urat és így egyre inkább megértjük az Õ művét:
( Ef 3.17-18) ...hogy a hittel Krisztus lakjék szívetekben, s gyökeret verjetek és alapot vessetek a szeretetben. Akkor majd fel tudjátok fogni az összes szenttel együtt, mi a szélesség és a hosszúság, a magasság és a mélység,...
Érzem
Érzelmileg, a szeretet érzése tölti el szívemet az Úr iránt, mert értelmem felfogja Isten jó tervét és akaratom közremüködik ezzel a jó tervel. Ez az ingyenesen juttatott kegyelem, örömmel, szeretettel és hálával tölt el:
(Zsolt 61.9) Akkor majd folyvást dicsőítem neved, és mindennap beváltom fogadalmamat.
Ugyanakkor, Isten szeretete bűnbánatra vezet. Látva az Ő jóságát, irgalmasságát és szeretetét, tûkör jön létre lelki szemeink elõtt, amelyben világosan meglátjuk romlott természetünket:
(Róm 2.4) Avagy semmibe veszed, hogy Isten végtelenül jó, türelmes és elnéző, s nem jut eszedbe, hogy irgalma bűnbánatra akar vezetni?
Tehát Isten szeretete átjárja szívünket, lelkünket és viszontszeretetre vezet.
Akarom
Akarom Istent szeretni, mert az értelmemmel felfogom, érzelmeimben átérzem, hogy Isten elõbb szeretett engem, mindent értem teremtett és mindent neki köszönhetek. A Nap, a Hold és a csillagok az idõt mérik számunkra (Ter 1.15). Meghatározzák az ünnepeket, a napokat és az éveket. Az ember a teremtés koronája és Isten mindent neki adott (Ter 1.28). Isten megáldotta az első emberpárt: Legyetek termékenyek, szaporodjatok, töltsétek be a földet és vonjátok uralmatok alá. Uralkodjatok a tenger halai, az ég madarai és minden állat fölött, amely a földön mozog. És végül, Isten a bûnbeesett emberért adta egyszülött Fiát:
(Jn 3.16) Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta oda, hogy aki hisz benne, az el ne vesszen, hanem örökké éljen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése