2014. június 13., péntek

Te rendeléseid

Zsolt 119,112.
Az én szívem hajlik a
Te rendeléseid teljesítésére mindenkor és mindvégig.
1./ Amikor újjászülettél, egy „új szívet” kaptál. Egy új szívet, új életet, ami valójában Jézus Krisztus élete benned. Amikor befogadtad Őt, hatalmat adott neked arra, hogy Isten gyermeke lehessél. (Jn 1,12-13.) Isten gyermeke, fia, aki Hozzá tartozik, az Ő országához, az Ő családjához. Akinek Édesapja a mennyben van, és aki Édesapjához kapcsolódik teljes szeretettel, teljes elkötelezettséggel, teljes függéssel – akarja, hogy amit Ő gondol, az valósuljon meg. Ez az újjászületett életed – a szellemed (pneuma – Róma 8,2.5-9. és Gal 5,16-18.) – mindig a mennyhez fog kapcsolódni. Onnan kapta az életét, olyan a természete – igazságban és valóságos szentségben született (Ef 4,24.) – soha nem fog megváltozni. (1Pét 1,23-2,2.)
Ott lakik benned, ez az új életed, az új természeted, s ez az új élet, MINDIG az Úr Jézus útjait fogja választani. Oda fog hajlani.
Az új emberednek vannak segítői is.
a./ Isten Szent Igéje. Amikor olvasod, megolvad a szíved, érzed az indítást, mit kell tenned, és jön, máris felfakad belőled az imádság. Az Ige megerősít a jóban. Megnyer a jóra, rávesz arra, hogy hűséges maradj, rávesz arra, hogy szorosan hozzákapaszkodj a Megváltódhoz. Az Ő szava. Indul rá a szíved. Hajlik felé.
b./ Isten Szent Szelleme. Amikor imádkozol, új embered, mintha egy nagy lélegzetet venne. Amikor belépsz a gyülekezetbe, ahogy átjár a dicsőítésben az Úr közelsége, mintha megfürödnél. A nyelveken való imádkozás – építi, egyre építi ezt a belső embert. A Szent Szellem akarja, hogy erősödjön, épüljön, és felszabaduljon arra, hogy a menny szavát cselekedd.
c./ Elméd megújulóban. A régi gondolkodásmódtól folyamatosan változik, az új alapot vesz benne, ahogy az Ige megújítja, és ahogy az Úr át meg átvisz téged életed helyzetein, és mutatja, értékeli számodra, milyennek látja Ő, hogyan állj hozzá te. Ahogy egy-egy bukás, kudarc után bocsánatot kérsz, a bölcsességben is növekszel. Ez a megújult (megújulóban levő) elme, új gondolkodásmód benned. Istentől van. Segítségére van új emberednek, hogy azt tedd, amit helyesnek látsz, amire a menny indít téged. Ott van benn, ott dolgozik, az új ember, az új élet, és hozzákapcsolódik a megújult gondolkodásmód is.
d./ A gyülekezet – a testvérek – azért vannak, hogy te erős légy, és a jót válaszd. Azért, hogy megerősítsenek, biztassanak, a jó irányba ösztönözzenek téged. Imádkoznak érted, és veled, megosztják a megértett igéket, az igehirdetésben meghallod Isten élő szavát. Ezért adta a gyülekezetet az Úr. Mintát látsz, amit követni tudsz – persze, nem tökéletes.
Lehet, hogy nem tökéletes, mint egész, és nem tökéletes tagjaiban sem. Csupa olyan emberből áll, mint te is vagy, akikben ott van Isten Szent Szelleme, újjászülettek, új emberük erősödőben, épülőben van, gondolkodásmódjuk (elméjük) megújulóban, de még azért vannak területek, amik nem bölcsességről beszélnek, és vannak területek, amikben folyamatosan változni kell. Mint egésznek – gyülekezetnek – is, és benne egyenként, mindenkinek, mint egyes keresztényeknek is.
Azonban mindezzel együtt: gyülekezet, Krisztus Teste, aki azért van ott, hogy Isten minden akaratát megvalósítsa, az „igazság oszlopa és erőssége” legyen a világban, és a te életedben is.
Ezek ott állnak a te oldaladon. Mondjuk így, az új embered oldalán. Azért, hogy megtedd, amire az Úr indít, amire amúgy hajlik a szíved, amit ugyanakkor a legbölcsebb, ha megteszel, saját életed és környezeted szempontjából is – így lesz mindenki boldog.
Ez volt tehát az „új ember”, az újjászületett élet, benned, az Úr Jézustól.
2./ Amivel addig éltél, ameddig újjá nem születtél, a „régi élet szerint való óemberré” lett (miután megszületett benned az új ember). Ameddig nem születtél újonnan, nem engedtél Istennek. Illetve volt benned vágyakozás Isten szeretete, jósága után, néha, vagy többször is, (van, aki egészen sokszor is), engedtél a jóságosságnak, irgalmasságnak, és annak a békességnek, amit éreztél, hogy jó lenne követni (ki-ki a saját életében erre vissza tud emlékezni, a legtöbb emberben megtérése előtt is, volt jóra való vágyakozás), de mégis, „ellenségeskedésben voltál” a mennyel szemben. Nem engedtél Istennek, mert nem is tehetted, a régi természet – a lázadás, a bűn hatalma – miatt.
Most, miután újjászülettél, ez a „régi természet”, ez az „óember”, nem tűnt el, nem „tért meg”, nem változott meg, csak egyszerűen hallgat, vagy bentről fejti ki hatását. Valójában rajtad áll, mi lesz a sorsa. Megfeszíted-e indulataival és kívánságaival együtt, eltemeted-e Jézus Krisztus halálával együtt, a sírba (vízkeresztség – Róma 6,3-14. ill. a Gal 5,24-26: itt a „hústest” ugyanarról beszél, a régi természetről, az „óemberről”.) – vagy engeded élni, dolgozni, ellene tenni Isten akaratának. (Gal 5,13-18.)
Egy biztos, hogy ez az óember egyáltalán NEM FOG HAJLANI az Úr Jézus útmutatásaira, indíttatásaira. Sőt, ellene fog mondani benned, mindent meg akar majd tenni annak érdekében, hogy te ne engedj a menny szavának.
Rávesz – ha tud – hogy ne olvasd az Igét. El akar szakítani a menny forrásaitól.
Ne imádkozz. „Te nem tudsz imádkozni… az most ’képmutatás’ lenne tőled… mindenki megértheti, nem tudsz, egyszerűen nem tudsz… nincs hozzá hangulatod… nem lenne őszinte… hagyjanak békén vele… stb.”.
Ki akarja zárni a menny indíttatásait – „ne menj gyülibe”. „Neked ne akarják megmondani, hogy mit kell tenned… a múltkor is olyan meleg volt benn… alig lehet kibírni… tömeg van… olyan kevesen vannak, innen mindenki elmegy, minek jársz te oda… nézz körül, hát a ’normális’ ismerőseid közül ki jár gyülibe… ki fogsz lógni… lenéznek majd… átmossák az agyad… majd ősszel… majd ha letetted a vizsgáidat… most, ezen a hét végén ne… olyan jó munkalehetőségek, annyit kereshetnél csak ezen a két napon… most ne… majd… stb.”. Ellene akar hangolni annak, amit Jézus mond. Pont, hogy NEM hajlik arra, amit az Úr akar a szívedbe tenni.
És sajnos, vannak segítői is.
a./ A régi természet mellett ott áll a „világ” a maga gondolkodásmódjával, hatásaival. Az emberek, a helyzetek, az intézmények, a törvényszerűségek, körülötted, minden hatásukkal együtt. Filmkultúra, reklámvilág, hangok, arckifejezések, testtartások, minták, szokások, „kultúra”, vélemények, vonzás, és elvárás-rendszer, előítéletek, hangulati hatások. Minden, minden, ami között élsz, amivel eddig együtt futottál – sodródtál – vagy éppen küzdöttél ellene, hogy „teljesen” ne légy olyan, mint „azok”, de most, miután újjászülettél, mintha a legnagyobb sötétségben gyulladt volna ki a fény. (Ef 2,1-3.) Mindenki téged néz. Mindenki rólad beszél. „Kilógsz”, különbözöl tőlük – s mit tegyél, nem akarod, hogy mindenki elítéljen, vagy kigúnyoljon… a késztetése nagyon erős. És soha nem fog Isten indíttatásaira hajlani.
b./ Ott van ezen felül a bűn hatalma. A „test”, (hústest – szarksz – ahogy a görög mondja) a maga erőteljes indíttatásaival, kényszerítő „ösztön-erejével”, kívánságaival és gondolkodásmódjával együtt. A bűn a „testet” használja fel – és itt ne pusztán a fizikai testedre gondolj (ahogy évszázadokon keresztül a testük ellen harcoltak a szerzetesek, akár korbácsolással is, sanyargatással is – az Úr Jézustól nem láttál ilyet, és nem hallottál ilyet), hanem valahol ott, belül, hat rád egy régi erő, egy régi kényszerítés, egy régi indítékrendszer. Régi motiváció. Harci terület ez is. ellene mondasz, megfeszíted, „megöldöklöd” (Róma 8,13.) – újra és újra. (Valójában, ha Te az Úr Jézus Krisztushoz tartozol, kikerültél a bűn hatalma alól, a bűn és halál törvényétől megszabadított téged az Úr. Róma 8,2. De azért még mindennel megpróbálkozik. Letagadja a tényeket, úgy csinál, mintha joga lenne, és ha táptalajt kap – meg nem bánt bűn, meg nem bocsátás, sértettség, keserűség – akkor felnövekszik, megerősödik, és olyanná lesz, mintha soha nem lett volna megfeszítve.)
c./ A harmadik segítő a régi természet mellett: az ördög munkája. Gonosz szellemek kísértései, fenyegetései (megfélemlítései), hazugságai, hamis tanításai, álcázott ideológiái, olyan céllal mindig, hogy elhúzzanak attól, amire az Úr téged indít.
De a Szent Szellem leleplezi – ha figyelsz Rá – és az Isten Igéje fegyvert ad a kezedbe (szájadba), ha olvasod, és imádkozod az Igét. Ellene állsz az ördögnek, és elfut tőled. Kígyókon és skorpiókon taposol, és az ellenségnek minden erején, és semmi sem árthat neked. Fölé vagy emelve, lábad alatt az oroszlán és a sárkány, és megtaposod – és legyőzöd azt a Bárány véréért, bizonyságtételed beszédéért és nem kíméled az életedet mindhalálig. Tehát győzelemre vagy rendelve, nem félsz, tudod, hogy a te Megváltód egy győztes Isten, legyőzte a világot, és Ő maga küldött ki téged, hogy győzz, hogy elvégezd, az Ő munkáját, minden ellenállás és kísértés ellenében is.
Légy áldott, és győztes, és légy mindenkor hálás azért, hogy a te szíved, benned, HAJLIK a te Megváltód rendeléseire, mindenkor, és mindvégig.
Ez harc, de győztes harc. Arra vagy teremtve, hogy győzz. És győzni is fogsz mindenkor. Jézus nevében. Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése