2014. május 2., péntek

A BŰN TERMÉSZETE - FELNÖVEKEDÉS (2) - SZABADULÁS A BŰNTŐL - A SZABADULÁS ÚTJA. A MEGOLDÁS. (Hosszabb üzenet, de így, egyben érvényes. Nem szabdaltam részekre. Légy áldott, ahogy olvasod, s ahogy éled. Légy győztes. Ámen.)
Amit Káin Ábellel megtett, abban benne volt egész korábbi élete, Istentől való elszakadása, önző és szeretetlen gondolkodása, önfelmentése és mások vádolása. Benne volt az addigi életút, a bűn, amit megengedett felnövekedni önmagában.
Mi a megoldás a te életedben (és az enyémben)?
1./ Egy személy: Jézus.
Az élő Jézus Krisztus azért jött el erre a világra, hogy az ördög munkáit lerontsa, lerombolja. Ezt kétszeresen végezte és végzi el.
a./ Fent a Golgotai kereszten. Ott halt meg, és ott fegyverezte le az ördögöt. A bűnt és annak minden következményét, elhordozta. Bűnné lett értünk, hogy mi Isten igazsága legyünk Őbenne. Ez elvégeztetett. A Biblia próféciái beteljesedtek. Az Ige testté lett, és életét adta értünk. Megtörtént, és senki ebből el nem vehet.
b./ Megtörténik a te életedben is, személyesen, amikor befogadod az Úr Jézus Krisztust. Az újjászületés hatalom. Isten gyermekévé leszel, fiává, és örökösévé. Befogadás által. Te befogadod az Úr Jézus Krisztust – rábízod magad, elfordulsz a bűntől, a lázadástól, az Isten-nélküli életfolytatástól, és igénybe veszed, bizalommal, amit Ő elkészített neked. Ez a hit a gyakorlatban. Ez kimondod, és Hozzá kötöd magad. Innentől új teremtés vagy, a régiek – a bűnhöz tartozó állapot, az Isten-nélküliség, az átok alatti élet, a halálhoz, az ördöghöz tartozás – elmúltak, s íme, újjá lett minden. Megtörtént, és történik, folyamatosan, az életedben.
2./ Döntés a bűn ellen.
Ez egy tudatos szakítás. A megtérés lelkülete. A szíved megtért állapota. Amikor Jézust választottad, ezzel tudatosan elszakadtál az ellenkező oldaltól. Mindentől, ami lázít Őellene. Mindentől és mindenkitől, aki szembe akar fordítani Vele. A bűn, a gonosz ereje, ez a világ, a maga kísértéseivel és sodrásával: Jézus nélküli életre vett rá, és akar rávenni. Amikor befogadtad Őt, szembefordultál mindazzal, ami elválasztana Őtőle.
Ez tudatos döntést, és tudatos életfolytatást jelent. Amikor jelentkezik a bűn, ezeket teszed – hiszen az Úr szól, és megmutatja, hogy amire rá akarna venni ez a gondolat, vagy érzés, amit most tapasztalsz, az bűn.
a./ A bűn felismerése.
Isten Szelleme szól, az Ige szól, az igehirdetés világossá teszi, s belül, az új embered, a szellemed, jelzi, hogy nem helyes, amit teszel, vagy amit készülsz tenni. Ekkor nem hessegeted el, mint egy homályos „sugallatot”, hanem tudatosan megnézed: mi is ez? Ez bűn.
Érzed a társad elleni lázítást belülről. Ilyenek jutnak eszedbe: „hát, hogy jön ’ez’ hozzá?!”… „mit képzel ’ez’ magáról” – és hasonlókat érzel. De a Szent Szellem (és Isten Igéje, s az eszedbe jutó igehirdetés, és új embered, onnan belülről, egységesen) jelzi, hogy EZ NEM STIMMEL. Ez nem jó indíték.
b./ A bűn beazonosítása.
Nem nevezed „rossz érzésnek”, „jogos felindulásnak”, „elnézhető gyengeségnek (’gyarlóságnak’)”, hanem azt mondod: ez bűn. Ez harag. Ez lázadás. Ez ítélkezés. Ez méltatlankodás. Ez vádolás. Ez igazságtalanság. Ez szeretetlenség. Ez undokság. Ez kapcsolatrombolás – s nem a másik tettére gondolsz, hanem a saját indítékodra. Arra, hogy nem fogod odaadni magad a keserűségnek, a haragnak, a megbocsátatlanságnak, és semminek, ami beférkőzhet a szívedbe, szembefordíthat a társaddal, és magadat fölébe helyezve, ítélkező gondolkodásmódnak adhat át téged. Nem. Ez bűn.
Ha beazonosítottad, még teszel valamit.
c./ A bűn körbehatárolása.
Mint amikor ásócskáddal a gyomot „körbehatárolod”, mélyen körbefordítod körülötte az ásót, hogy GYÖKERESTÜL emelhesd ki a helyéről. Mi minden tartozik hozzá? Nem csak most, egy „rossz érzés” (harag), hanem valami gyökere is van. Mi van a háttérben? Szeretetlenség, önzés, ítélkezés? Ezzel is fordulj szembe. Ne csak a pillanatnyi rossz érzéssel, vagy kísértéssel. Nevezd meg: „ez paráznaság”, „ez gyűlölködés”, „ez megbocsátatlanság”. Amikor újra és újra arra emlékezel, amit a másik veled öt évvel ez előtt tett, az nem pusztán egy pillanatnyi kísértés, hanem úgy hívják, hogy keserűség. Megbocsátatlanságból fakadó, szeretetlen ítélkezés, és a másikkal szembeni gyűlölködés. Lehet, hogy nem adsz szót neki, de, ha a gyökere ott van, fel fog növekedni, és előbb vagy utóbb, rávesz a gonosz szavakra is, és gonosz döntésekre, gonosz életfolytatásra is. Ha engeded, hogy egy kis bűn megmaradjon, akkor ne csodálkozz, ha egyre nagyobbá fog felnövekedni, és egész életedet megzavarja, kapcsolataidat tönkreteszi, és megfoszt az Istentől neked elkészített jó jövőtől! Inkább határold körbe a bűnt, és ami hozzá tartozik, azt mind vesd ki!
d./ A bűn kivetése.
Mint egy döglött patkányt. Ha ott van, büdös lesz. Ha bezárod a garázst, és ott hagyod, az egész garázsban bűz lesz. Ha a kerítésen belülre sem mész be emiatt, akkor is fertőzni fog. A dögöt ki kell dobni. Meg kell semmisíteni. Tűntesd el, vesd ki, juttasd oda, ahová való. Ilyen a bűn.
Felismerted (a), beazonosítottad (b), körbehatároltad (c), kíméletlenül, nem kedvezve magadnak azzal, hogy a hazugságot „füllentésnek” mondod, vagy a paráznaságot „megtévedésnek”. Megnevezted, körbehatároltad, most vesd ki.
Hogyan történik ez?
aa./ Bocsánatot kérsz érte. Istentől. (És, ha nem Istennel szemben követted el? Akkor is bocsánatot kérsz Istentől, hiszen alapvetően mindent, amit teszel, Vele kapcsolatban teszel. Ha akarod, ha nem, hiszen Ő a Teremtőd, és Neki fogsz számot adni egész életedről. De, ha emberrel szemben követted el, akkor az emberektől is bocsánatot kell kérj.)
Megnevezed, és kimondod, hogy ez bűn volt. És, hogy nem akarod többé, és kéred, hogy bocsásson meg. „Uram, kérlek, bocsáss meg szavaimért, mindenért, amit kimondtam, és amit gondoltam is. Ez harag volt. Gyűlölködésből fakadt. Uram, a gyűlölet indulatáért is bocsánatot kérek. Nem vállalok vele közösséget. Elhatárolom magam ettől. Semmi közöm hozzá. Tehozzád tartozom, és nem a gonoszsághoz. Kérlek, bocsáss meg, és szabadíts meg tőle. Ámen.”
bb./ Kimondod, hogy „nem tartozol hozzá”. Elhatárolod magad tőle. Kimondod – és ennek jelentősége van (szívvel hiszünk az igazságra, szájjal teszünk megvallást az „üdvösségre” – a megszabadulásra, a helyreállításra, a győzelemre – az Ige szerint: Róma 10,9-10.). Kimondod, hiszen így is érzed, hiszen eldöntötted, és amit mondasz, irányba állítja az életedet is. (Jak 3,3-4.) Ez, amit mondasz ilyenkor, egész jövődet meghatározza. Lerögzíted, hogy nem tartozol a bűnhöz – hitből, tudatosan mondod, az Ige alapján – és megtörténik. Az örökség működni kezd az életedben. Elszakít téged az ellenségtől, és a bűn következményei nem fognak rád a továbbiakban kihatni. Lehet, hogy még egy idő eltelik – lesz harc, lesz ellentámadás, ismét megkísért, hogy úgy viselkedj – de ha elhatárolódásodban megmaradsz, hűséggel, és következetesen, felszabadulsz. Jézus Krisztus győztes. A bűn fölött is, a bűn minden ereje, és hatalma felett is, a gonosz ereje felett is, a sátán minden próbálkozása felett is – és te nem csak elhatároltad magad a bűntől, hanem Hozzá is kötötted magad, Jézushoz, amikor elhatároltad magad a bűntől. Az Ő ereje dolgozhat benned – akadálytalanul. Jó ez? Nagyon! Ez a jövőd.
Szóval, elhatárolod magad a bűntől. Nem csak megvallod, nem csak bocsánatot kérsz érte, hanem tudatosan kimondod, hogy „nem tartozol hozzá”, nem vállalsz vele közösséget. S megtörténik. A hit által, Jézus Krisztus szabadításának ereje által, a Szent Szellem hatalma által. És ugyanakkor hozzákötöd magad az Úr Jézus hűségéhez, szabadításához, Igéjéhez, Szent Szelleméhez.
e./ Lerögzíted, hogy az Úr Jézushoz tartozol.
Ahogy megtetted a lerögzítést a bűnnel szemben, úgy rögzíted le magad az Úr Jézus Krisztushoz tartozásodban.
aa./ Megköszönöd, hogy Hozzá tartozol. Megköszönöd, hogy megbocsátotta a bűnt. Megköszönöd, hogy nem szakíthat el senki sem Tőle. (Róma 8,37-39.) Megköszönöd, hogy az Övé a jövőd.
bb./ Kijelented, hogy Vele élsz, Vele jársz, és az Ő szabadításának ereje a tiéd.
„Köszönöm, Uram, hogy megbocsátottál. Köszönöm, hogy Szabadító vagy, és én Hozzád tartozom. Köszönöm, hogy a jövőm a Tiéd, és Veled én szabad vagyok. Köszönöm, hogy nem kárhoztatsz, nincs ellenem kárhoztatás, köszönöm, hogy a Te erőd dolgozik bennem Szent Szellemed által. Köszönöm az Ige erejét, a fegyverzetet, amivel felveszem a harcot a gonosz minden ereje ellen. Nem adom meg magam a kísértésnek, nem fog elfoglalni a bűn, és nem tudja behozni a gonosz következményeit sem az életembe. Köszönöm, hogy Rád bízhattam magam, és hogy Hozzád tartozom. Ámen.”
f./ Töltsd be jóval a helyét.
Innentől tudatosan odaszánod magad – ismét – arra, hogy a Szent Szellem vezessen, Isten Igéje mondja meg neked, mi a helyes, és mi a gonosz, és hogy az Úr Jézus ereje vigyen át minden akadályon. Akarod az Ő munkáját, az Ő cselekedeteit, azt, hogy mindennapjaidban Ő legyen az Úr, az Ő akarata legyen meg, és valósuljon meg.
aa./ Ezt kimondod. Lerögzíted imádságban.
bb./ És ennek megfelelően, kidobod azokat a tartalmakat – filmeket, képeket, olvasmányokat, híreket, beszédeket, pletykákat, stb. – amik a bűnre vinnének. Parázna tartalmakat, a másikról rosszat mondó pletykákat, sms-eket, sőt, még a vágyat is, hogy „rosszat hallj róla”.
Attól függően, hogy hol kapott el a bűn, milyen területen tört be, vagy tartott fogva téged, elszakítod magad attól, hogy ismét hathasson rád. Sőt... Olyan tartalmakkal veszed körül magad, amik nem a bűn irányába visznek. Olyan olvasmányokkal, képekkel, filmekkel, barátokkal, beszélgetésekkel, témákkal, amik az Úrral való kapcsolatodban erősítenek meg.
Ez nem jelenti, hogy kiszaladsz a világból – ellenkezőleg: két lábbal benne maradsz – de szíved az Úré, és figyelmeddel azon vagy, hogy Ő mit szeretne ebben a világban véghezvinni. Kit szeretne megmenteni, milyen jósággal, szeretettel, segítséggel, kedvességgel akarja megajándékozni azokat, akik körülötted vannak. Mit kell tenned, milyenné kell lenned, hogy az Ő megmentő akaratát egyre inkább véghez tudd vinni. Imádkozol jó beszélgetésekért, helyes, tiszta, és segítő jellegű kapcsolatokért, barátságért, amiben te tudsz adni, és te tudsz hatni, hogy környezetedet Isten útjához segíthesd – anélkül, hogy erőszakot gyakorolnál, vagy beszűkülnél, és kritizálnád őket. Nem ítélkezésre hívott el téged a te Urad, hanem arra, hogy az Ő szeretetével ments, segíts, és mutasd be Isten országának kedvességét és erejét.
Ha ezt teszed, ha ez lesz a fő irányod – a szolgáló tanítványság útja – akkor a bűn sokkal kevésbé tud visszaköszönni, kevésbé tud foglyul ejteni téged.
Ez Isten útja a szabadulásra a bűnből. Ez az Ő megmentő terve – rád nézve, és környezetedre nézve.
Légy áldott, és ahogy jársz ezen az úton, tapasztald meg az Úr Jézus Krisztus hatalmát, az Ő győzelmét a gonosz minden ereje, a bűn, a halál, a kísértések, a világ, és az óember felett. Légy áldott, és győztes, Jézus Krisztus nevében. Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése