2014. május 11., vasárnap

BÖVÖLKÖDÉS

1. Isten minden bővölködés forrása, és Ő kedves és bőkezű az ember iránt: És az Úr Józseffel volt, és szerencsés ember volt, és az ő egyiptomi urának házában volt. 3 Látja pedig az ő ura, hogy az Úr van ővele, és hogy valamit cselekszik, az Úr mindent szerencséssé tesz az ő kezében. (1Mózes 39, 2-3) És semmi gondja nem volt a tömlöctartónak azokra, amelyek keze alatt voltak, mivelhogy az Úr volt Józseffel, és valamit cselekedett, az Úr szerencséssé tette. (1Mózes 39,23) Hanem emlékezzél meg az Úrról, a te Istenedről, mert Ő az, Aki erőt ad neked a gazdagságnak megszerzésére, hogy megerősítse az Ő szövetségét, amely felől megesküdöt a te atyáidnak, miképpen e mai napon van. (5Mózes 8,18)
2. Az engedelmesség vonzza a bővölködést:Ha pedig szorgalmasan hallgatsz az Úrnak, a te Istenednek szavára, és megtartod és teljesíted minden Ő parancsolatát, amelyeket Én parancsolok ma néked: akkor e földnek minden népénél feljebbvalóvá tesz téged az Úr, a te Istened; És reád szállnak mindez áldások, és megteljesednek rajtad, ha hallgatsz az Úrnak, a te Istenednek szavára. (5Mózes 28,1-2) Tartsátok meg azért e szövetségnek Igéit, és aszerint cselekedjetek, hogy szerencsések legyetek mindenben, amit cselekszetek. (5Mózes 29,9) És őrizd meg az Úrnak a te Istenednek őrizetét, hogy az Ő útjain járj, és megőrizzed az Ő rendeléseit, parancsolatait és ítéleteit, és bizonyságtételeit, amint meg van írva a Mózes törvényében: hogy előmented legyen mindenekben, amelyeket cselekedsz, és mindenütt, valamerre fordulsz. (1Királyok 2,3)
3. Isten Igéjének tisztelete és az arról való gondolkodás a bővölködés gyümölcsét termi meg: El ne távozzék e törvénynek könyve a te szádtól, hanem gondolkodjál arról éjjel és nappal, hogy vigyázz és mindent úgy cselekedjél, amint írva van abban, mert akkor leszel jó szerencsés a te útjaidon, és akkor boldogulsz. (Józsué 1,8) Boldog ember az, aki nem jár gonoszok tanácsán, bűnösök útján meg nem áll, és csúfolódók székében nem ül; Hanem az Úr törvényében van gyönyörűsége, és az Ő törvényéről gondolkodik éjjel és nappal. És olyan lesz, mint a folyóvizek mellé ültetett fa, amely idejekorán megadja gyümölcsét, és levele nem hervad el; és minden munkájában jó szerencsés lesz. (Zsoltár 1, 1-3)
4. Hit Istenben és az Ő Igéjében bővölködést hoz: És reggel felkészülvén, kimentek a Tékoa pusztájára; és mikor kiindulnának onnan, megáll Jósafát és monda: Halljátok meg szómat, Júda és Jeruzsálemben lakozók! Bízzatok az Úrban a ti Istenetekben, és megerősíttettek; bízzatok az Ő prófétáiban, és szerencsések lesztek! (2Krónika 20,20) Kiknek felelek, és mondom: A mennynek Istene, Ő ad jó szerencsét nékünk, és mi mint az Ő szolgái kelünk fel és építünk, néktek pedig részetek és jogotok és emlékezetetek nincsen Jeruzsálemben! (Nehémiás 2,20)
5. Keresd Istent, és bővölködni fogsz: És kereste az Istent Zakariás próféta idejében, aki az isteni látásokban értelmes volt; és mindaddig, míg az Urat keresi, jó előmenetelt adott neki Isten. (2Krónika 26,5) Mert oktalanok voltak a pásztorok, és nem keresték az Urat; ezért nem lettek szerencsésekké, és minden nyájuk szét lett szórva. (Jeremiás 10,21)
6. Isten szövetséges népe iránti jóság bővölködést eredményez: És nagy nemzetté teszlek, és megáldalak téged, és felmagasztalom a te nevedet, és áldás leszel. És megáldom azokat, akik téged áldanak, és aki téged átkoz, megátkozom azt: és megáldatnak tebenned a föld minden nemzetségei. (1Mózes 12, 2-3) Könyörögjetek Jeruzsálem békességéért; legyenek boldogok a téged szeretők! Békesség legyen a te várfalaid között, csendesség a te palotáidban. (Zsoltár 122, 6-7)
7. A vendégszeretet és a bőkezűség bővölködést hoz: Adjatok, nektek is adatik; jó mértéket, megnyomottat és megrázottat, színig teltet adnak a ti öletekbe. Mert azzal a mértékkel mérnek nektek, amellyel ti mértek. (Lukács 6,38) Hogy jót tegyenek, legyenek gazdagok a jó cselekedetekben, legyenek szíves adakozók, közlők, Kincset gyűjtvén maguknak jó alapul a jövőre, hogy elnyerjék az örök életet. (1Timótheus 6, 18-19)
HÁROM OK, AMIÉRT AZ EMBEREK NEM BŐVÖLKÖDNEK:
1. Lázadás Isten ellen: És tapogatni fogsz délben, amint tapogat a vak a sötétségben; és szerencsétlen leszel a te útjaidban, sőt elnyomott és kifosztott leszel minden időben, és nem lesz, aki megszabadítson. (5Mózes 28,29)
2. A bűn elfedezése: Aki elfedezi az ő vétkeit, nem lesz jó dolga; aki pedig megvallja és elhagyja, irgalmasságot nyer. (Példa 28,13)
3. Istennek való ellenállás: De az Úr velem van, mint hatalmas hős, azért elesnek az én kergetőim és nem bírnak velem, igen megszégyenülnek, mert nem okosan cselekednek: örökkévaló gyalázat lesz rajtuk és felejthetetlen. (Jeremiás 20,11) Egyet ellened készült fegyver sem lesz jó szerencsés, és minden nyelvet, mely ellened perbe száll, kárhoztatsz: ez az Úr szolgáinak öröksége, és az ő igazságuk, mely Tőlem van, így szól az Úr. (Ézsaiás 54,17) Ámen!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése